Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sigrids chokladtarteletter med päron


Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4-6 stycken beroende på storlek på formar

  • 40 minuter + kylning


Kakdeg


  • 40 g sötmandel eller mandelmjöl

  • 1 bittermandel

  • 1 dl strösocker

  • 75 g rumstempererat smör

  • 2 äggulor

  • 1 1/2 dl vetemjöl


Päronfyllning


  • 4 konserverade päron

  • 1 tsk citronsaft


Chokladganache


  • 100 g mörk choklad

  • 1 ,5 dl vispgrädde

  • 2 msk honung

  • 50 g rumsvarmt smör i tärningar

  • 1-2 tsk päronkonjak Xanté (kan uteslutas)


Till garnering


  • 4 konserverade päron
  • 
florsocker eller kakao till pudring

  • eventuellt vispad grädde


Så här gör du

  1. Värm ugnen till 175 grader.

  2. Mal mandel och bittermandel i mandelkvarn (eller använd mandelmjöl och riv bittermandeln på rivjärn). Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Tillsätt äggulor och mandel och sikta sist i mjöl och blanda ihop degen.

  3. Klä små tarteletteformar med degen och ställ dem kallt i väntan på gräddning. Mixa de konserverade päronen tillsammans med citronsaften med stavmixer och fördela purén i formarna. Grädda formarna i nedre delen av ugnen i 10-15 minuter eller tills de fått gyllene färg runt kanterna. Låt svalna.

  4. Hacka chokladen. Koka upp grädde och honung, dra kastrullen från värmen och rör i chokladen så att den smälter helt. När smeten har svalnat till 35-40 grader tillsätter du smöret lite i taget och rör smeten slät. Fördela ganachen i tarteletterna och ställ svalt i minst tre timmar.

  5. Vid servering, skiva ett konserverat päron snyggt och lägg ovanpå ganachen. Pudra eventuellt över lite florsocker eller kakao med en tesilskula. Servera tarteletterna som de är eller med en gräddklick vid sidan av.