Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sigrid báranys grillad fläskfilé med sardellsmör


Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

  • 800 g svensk fläskfilé

  • 3 krm salt
  • 
2 krm svartpeppar

  • smör och neutral matolja till stekning

  • 4 schalottenlökar

  • saft av 1 citron

  • zest av 1 citron

  • 1/2 dl olivolja

  • 1/2 dl finhackad färsk timjan

  • 1/2 dl finhackad bladpersilja

  • 1 krm salt

  • 2 klyftor färsk vitlök

  • 1 tsk fänkålsfrön

  • 400 g blandade primörer - sockerärtor, morötter, fänkål, sparris, salladslök purjo (vad som finns för dagen)


Sardellsmör:


  • 175 g smör

  • 7 sardellfiléer, finhackade

  • 2 tsk citronsaft

  • 1/2 dl finhackad bladpersilja


Servering:


  • 1 kg färskpotatis
  • 
dillstjälkar


Så här gör du

  1. Putsa bort hinnor från fläskfilén men lämna gärna kvar fettet. Skiva fläskfilén i medaljonger, salta och peppra. Ställ åt sidan.

  2. Koka potatisen med dillstjälkarna i saltat vatten.

  3. Skiva schalottenlöken och lägg den i iskallt vatten tills servering.

  4. Blanda sardeller, citronsaft och persilja med smöret. Rulla in smöret i folie eller bakplåtspapper och forma en rulle. Låt stå kallt tills servering.

  5. Blanda citronsaft, citronzest, olivolja, persilja, timjan och salt.

  6. Mortla fänkålsfröna. Skiva vitlöken tunt och fräs fänkål och vitlök i olivolja på låg värme i någon minut. Blanda ned i dressingen. Smaka av med salt och svartpeppar.
  7. 
Koka primörerna i lättsaltat vatten i några minuter tills de precis mjuknar. Häll av vattnet och låt ånga av någon minut.

  8. Häll dressingen över primörerna och blanda i lökskivorna.

  9. Grilla fläskfilémedaljongerna på båda sidor tills de genomstekta och har fin färg. Lägg genast på sardellsmöret och låt det smälta ner. Servera fläskfilén med primörerna och dillkokt färskpotatis.