Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Shepherd’s pie med jordärtskocka & salvia

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

6 personer
  • 400 g lammfärs
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 bit rotselleri (125 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk hackad färsk salvia (1 tsk torkad)
  • 1 1/2 dl kycklingfond
  • 200 g potatis, mjölig
  • 600 g jordärtskocka
  • 30 g smör
  • 1 äggula
  • 50 g riven parmesanost
  • salt och nymald svartpeppar
  • olivolja till stekning

Så här gör du

  1. Ställ in ugnen på 200 grader.
  2. Skala och dela skockorna och potatisen. Koka i lättsaltat vatten tills de är helt mjuka (känn med sticka).
  3. Finhacka morötter, lök och rotselleri.
  4. Värm lite olivolja i en tjockbottnad gryta. Fräs grönsakerna mjuka och löken genomskinlig. Blanda ner lammfärsen och bryn den ordentligt.
  5. Tillsätt tomatpuré och salvia. Häll på fonden och låt sjuda. Salta och peppra.
  6. Häll av vattnet från skockorna och potatisen. Stöt samman till ett mos. Vispa sedan i smöret, äggulan och cirka två tredjedelar av den rivna parmesanen. Rör tills moset är jämnt och fluffigt.
  7. Bred ut färsen på botten av en ugnsfast form, platta till med sleven. Täck med moset och rugga upp ytan i små toppar med en gaffel. Strö över den sista resten parmesan.
  8. Grädda i ugnen i 20 minuter. Efter cirka 10 minuter kan du dra upp temperaturen på max och slå på grillen, så får du en härligt frasig yta.