Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Shakshuka – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 34 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 gul lök
  • olivolja till stekning
  • 3 vitlöksklyftor
  • 5 tomater
  • 2 chilifrukter
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 tsk torkad koriander
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 msk harissa (eller mer om du gillar hettan)
  • tomatpuré
  • 2 dl ljus lager eller vatten
  • 1 kruka koriander
  • 4 ägg

Till servering:

  • pitabröd
  • hummus

Så här gör du

  1. Skala och tärna gul lök och stek i olivolja i en kastrull på låg värme i 15 minuter, helst under lock. Rör runt lite då och då.
  2. Skala och riv eller hacka vitlök och tillsätt i kastrullen. Stek i 5 minuter till.
  3. Tärna tomaterna i grova bitar och hacka chilin och lägg ner i lökblandningen. Tillsätt kryddorna, harissa och tomatpuré. Slå på ölet (det går bra att använda vatten men det är roligare med öl), koka upp och låt sedan puttra på låg värme i cirka 15 minuter. Smaka av, salta eller peppra om det behövs.
  4. Hacka koriandern och blanda i. Spara lite till garneringen.
  5. När grytan är klar, knäck i äggen. Var försiktig så att inte äggulan går sönder. Shakshukan ska vara så tjock att du kan göra små gropar där du knäcker i äggen. Sätt på lock och låt koka i några minuter tills äggen är klara.
  6. Servera med varma pitabröd och en tallrik hummus.