Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Semmelbombastic

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

10 semlor


Bulle:


  • 1 msk hel kardemumma

  • 3 dl mjölk

  • 50 g jäst

  • 1 dl strösocker

  • 1 ägg

  • 1 tsk salt

  • 100 g rumsvarmt smör

  • 1 tsk hjorthornssalt

  • 12 dl vetemjöl special


Pensling:


  • 1 ägg

  • 1 krm salt

  • 1 tsk vatten


Så här gör du

  1. Mortla kardemumma och värm med mjölken till 20 grader. Lös upp jästen i kardemummamjölken.

  2. Rör i socker, ägg, salt och smör.

  3. Rör ut hjorthornssaltet i lite av vetemjölet och tillsätt resten av mjölet. Blanda ner den största mängden mjöl i socker- och äggblandningen. Arbeta degen smidig i maskin i 5 minuter eller för hand i 6 minuter tills den släpper bunkens kanter. Jäs under bakduk i 40 minuter.

  4. Dela degen i 10 eller 20 bitar, beroende på hur stora semlor det ska bli. Rulla dem runda och fina utan att trycka ut all luft. Lägg på plåtar. Jäs i 45 minuter under bakduk.

  5. Pensla med ägg utrört med salt och vatten.

  6. Grädda bullarna i 225 grader, 6-12 minuter beroende på storlek. De ska vara fint gyllenbruna på toppen. Låt kallna på galler och fyll med valfri fyllning och grädde, se recept till höger.