Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Semlor – recept på semlor utan jäst

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 169 st har redan röstat

Ingredienser

14 stycken
  • 1 ägg
  • 3/4 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk kardemumma, malen
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 3/4 dl grädde

Fyllning:

  • 100 g mandelmassa, riven
  • 1-1 1/2 msk mjölk
  • 1 tsk citronskal, rivet
  • 1 1/2-2 dl vispgrädde
  • florsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Ställ ut 15 bullformar på en plåt.
  2. Vispa ägg och socker poröst i en bunke.
  3. Blanda mjölet med bakpulver och kardemumma och rör ner i äggsmeten tillsammans med smöret i klickar och grädden.
  4. Spritsa eller klicka ut smeten i bullformarna. Släta till ytan med en vattensköljd sked.
  5. Grädda i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
  6. Skär ett snitt genom bullen ner mot botten, så det bildas en ficka. Eller skär av ett lock.
  7. Blanda riven mandelmassa med mjölk till en smidig massa. Smaksätt ev med rivet citronskal. Vispa grädden.
  8. Bred lite fyllning i bullfickan och spritsa eller klicka på vispgrädde. Avsluta med florsocker.