Logga in här

Semlor – saftiga och goda

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 655 st har redan röstat

Ingredienser

20 stycken
  • 14-16 dl vetemjöl special
  • 1 1/2 dl socker
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 50 g jäst, för söta degar
  • 2 tsk krossad kardemumma
  • 1 ägg
  • 5 dl mjölk

Pensling:

  • 2 äggulor
  • 1-2 msk mjölk

Fyllning:

  • 100 g skållad mandel
  • inkråm från bullarna
  • 0,6 dl mjölk
  • 250 g mandelmassa

Garnering:

  • 4-5 dl vispgrädde
  • florsocker

Så här gör du

  1. Blanda det mesta av mjölet, socker, smör i bitar, smulad jäst, kardemumma och ägg i en bunke eller assistent.
  2. Värm mjölken till 37 grader och häll den över. Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk 30–40 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 20 eller 40 bitar och rulla till släta bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
  4. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Vispa samman äggulorna med lite mjölk och pensla bullarna försiktigt med blandningen. Grädda i ugnen 7–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
  6. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader. Rosta den skållade mandeln lätt 10–15 minuter i ugnen. Den skall bara få lite färg. Låt svalna och hacka den ganska grovt.
  7. Skär toppen av bullarna och gröp ur lite inkråm ur varje. Mosa inkråmet med elvisp eller i matberedare tillsammans med mjölken.
  8. Riv ner mandelmassan och arbeta till en slät smidig massa. Vänd till sist ner mandeln.
  9. Lägg samman semlorna: spritsa i fyllningen och spritsa grädden på så den täcker snittet och mandelfyllningen. Toppa med hatten och pudra florsocker över.