Semlor – saftiga och goda

Foto: Mitt kök
Ingredienser
20 stycken
- 14-16 dl vetemjöl special
- 1 1/2 dl socker
- 125 g smör, rumsvarmt
- 50 g jäst, för söta degar
- 2 tsk krossad kardemumma
- 1 ägg
- 5 dl mjölk
Pensling:
- 2 äggulor
- 1-2 msk mjölk
Fyllning:
- 100 g skållad mandel
- inkråm från bullarna
- 0,6 dl mjölk
- 250 g mandelmassa
Garnering:
- 4-5 dl vispgrädde
- florsocker
Så här gör du
- Blanda det mesta av mjölet, socker, smör i bitar, smulad jäst, kardemumma och ägg i en bunke eller assistent.
- Värm mjölken till 37 grader och häll den över. Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk 30–40 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 20 eller 40 bitar och rulla till släta bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
- Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
- Vispa samman äggulorna med lite mjölk och pensla bullarna försiktigt med blandningen. Grädda i ugnen 7–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
- Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader. Rosta den skållade mandeln lätt 10–15 minuter i ugnen. Den skall bara få lite färg. Låt svalna och hacka den ganska grovt.
- Skär toppen av bullarna och gröp ur lite inkråm ur varje. Mosa inkråmet med elvisp eller i matberedare tillsammans med mjölken.
- Riv ner mandelmassan och arbeta till en slät smidig massa. Vänd till sist ner mandeln.
- Lägg samman semlorna: spritsa i fyllningen och spritsa grädden på så den täcker snittet och mandelfyllningen. Toppa med hatten och pudra florsocker över.
17 kommentarer om "Semlor – saftiga och goda"

Du kanske även gillar
Jessiemoe
Bästa receptet på bullarna kombinerat med Roy Fares fyllning så är de lät top of the line
Mitt Kök
Roligt att höra! Lycka till med bakningen! Mvh Mitt kök-redaktionen
FruWP
Hej,
Undrar när ägget ska i, och varför det står 250g mandelmassa två gånger, ska det vara 0,5kg eller är det fel bara?
Nu har jag i och för sig bakat dom, och tog ägget med mjölken, och 350g mandelmassa för att vara säker. Kan ju säga att det tog klart över en timme i alla fall (aktiv tid).
Göra deg = 20 min.
jäsa = 40 min
baka bullar= 10 min
Jäsa= 40min
grädda = 30 min (två omgångar)
Skära o fixa innankråmet = 20 min
Bygga semlorna = 15 min.
Mitt Kök
Hej, Ägget ska i med bland annat mjöl och socker. Och nu står det rätt i instruktionen. Tack för att du uppmärksammade oss på detta. Även 250 g mandelmassa är bortplockat då det hamnat två gånger i receptet. Tiden vi angivit här är tillagningstid exl jäs- och gräddningstid. Mvh Mitt kök-redaktionen
Mr Semmelman
Vill tipsa om https://youtu.be/qLSBmw80llo som är ett perfekt soundtrack till semmelbaket. En låt om och med semlor…
Mitt Kök
Stort tack för detta tips Mr Semmelman. Mvh Mitt kök-redaktionen
Josefin Persson
När ska ägget i degen??
Mitt Kök
Hej Josefin, Ägget ska i med bland annat mjöl och socker. Och nu står det rätt i instruktionen. Tack för att du uppmärksammade oss på detta. Mvh Mitt kök-redaktionen
Roberto Cattaneo
Under ingredienserna står det 1 st ägg som inte finns i recepten. Ska det blandas in i degen?
Mitt Kök
Hej Roberto, ägget ska i med bland annat mjöl och socker. Och nu står det rätt i instruktionen. tack för att du uppmärksammade oss på detta. Mvh Mitt kök-redaktionen
Andrea Pisarova
Vad kan man göra för att behöla semlorna färska till nästa dag?
Mitt Kök
Hej Andrea, semlor är absolut godast samma dag de bakas. Är det själva bullen du vill hålla färsk bör du förvara den i en tätslutande plastpåse. Mvh mitt kök-redaktionen
Simon Reimer
Hej! Jag er fram emot att testa detta recept ikväll. Jag ville bara uppmärksamma er på att det fortfarande, eller åter igen, står 250 g mandelmassa två gånger i receptet, så som tidigare uppmärksammat av signaturen FruWP.
Mitt Kök
Hej Simon! Tack för påminnelsen, nu ska receptet stämma. Allt gott önskar vi på Mitt kök!
Simon Reimer
Snyggt!
Lona Beccau
Har bakat semlorna och de var jättegoda. Dock blir det en alldeles för varm ugn att baka semlorna på 225 grader ( i alla fall i min ugn). Jag bakade på 200, men jag tror kanske jag skulle bakat på 175 i stället och sedan ha rostat mandlarna på 225 ( i kortare tid) i stället för 175….
Mitt Kök
Hej, tack för din återkoppling. Det är lite knepigt med temperatur då ugnar är olika effektiva. Man får helt enkelt lära känna sin ugn 🙂
Roligt att du höll koll på semlorna när du bakade och att resultatet blev lyckat, med dina egna justeringar.
Mvh Mitt kök-redaktionen