Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Semlor Roy Fares

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 84 st har redan röstat

Semlor av mästerkonditorn Roy Fares! Toppengott recept på hemgjord mandelmassa och vetebullar. Vill du hitta fler recept på semlor? Kolla här eller här!

Ingredienser

14 semlor

Fördeg

  • 200 g mjölk (2 dl)
  • 260 g vetemjöl (4 dl)
  • 25 g jäst

Tillsätt därefter

  • 160 g vetemjöl (3 dl)
  • 1 st ägg
  • 2 g salt (1/2 tsk)
  • 5 g kardemumma mald (1 msk)
  • 100 g smör rumstemperatur
  • 85 g strösocker (1 dl)

Mandelfyllning

  • 500 g mandelmassa
  • 50 g mald mandel (1 dl)
  • 50 g hackad mandel (1/2 dl)
  • 5 g kardemumma (1 msk)
  • 20 g vaniljsocker (2 1/2 msk)
  • 90 g florsocker (1 1/2 dl)
  • 150 g mjölk (1 1/2 dl)

Garnering

  • 1 grädde
  • florsocker till garnering

Så här gör du

  1. Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellan fart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.
  2. Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig, fin och känns elastisk. Dela degen på 14 lika stora bitar cirka 60 g/st. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,5 - 2 timmar. Pensla dem med ett uppvispat ägg innan de ställs in i ugnen. Grädda mitt i ugnen på 210 grader och grädda i ca 8 - 10 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.
  3. Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning. Vänd ner i en spritspåse.
  4. När bullarna svalnat, klipp en triangel och lyft bort locket. Fyll sedan med mandelmassa och vispa grädden till önskad konsistens och fyll en spritspåse med stjärntyll.
  5. Spritsa ovanpå mandelmassan, runt om och tryck på locket så det får ordentligt med grädde underifrån. Garnera med florsocker och servera!
2 kommentarer om "Semlor Roy Fares"
  • Andrea
    Andrea Pisarova

    Hej och tack för jättegoda recepten! Vad kan man göra för att behålla semlorna färska så länge som möjligt? Hörde att även glycerin kan vara bra fix. Vad tror du om det?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Andrea Pisarova

      Hej, vi föreslår att man äter semlor när de är dagsfärska alternativt fryser in bullarna direkt när man gräddat dem. Glycerol (även kallat glycerin) är ett kemiskt ämne i form av en söt, trögflytande vätska och har E-nummer E 422. Det används bland annat som emulgerings- och förtjockningsmedel. Läs gärna mer om glycerol på Livsmedelsverkets hemsida
      Mvh Mitt kök-redaktionen