Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Semlor med vaniljkräm – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 39 st har redan röstat

Fira fettisdagen med hemgjorda semlor! Baka dem med egen supergod mandelmassa och lyxa till semlan lite extra med vaniljkräm.
Här är Roy Fares underbart goda recept på semlor.

Ingredienser

14 stycken

Vetedeg - fördeg

  • 200 g mjölk (2 dl)
  • 260 g vetemjöl (4 dl)
  • 25 g jäst

Resten av degen

  • 160 g vetemjöl (3 dl)
  • 55 g ägg (1st)
  • 2 g salt (1/2 tsk)
  • 5 g kardemumma mald (1msk)
  • 100 g smör rumstemperatur
  • 85 g strösocker (1 dl)

Mandelmassa

  • 200 g mandel skållad
  • 200 g strösocker (2 1/2dl)
  • eventuellt lite vatten

Vaniljkräm och mandelfyllning

  • 400 g mandelmassa (köpt eller hemgjord)
  • 5 g kardemumma malen (1msk)
  • 70 g äggula (5)
  • 90 g strösocker (1dl)
  • 30 g maizena majsstärkelse (1/2dl)
  • 1 st vaniljstång
  • 250 g mjölk, 3% (2 1/2dl)
  • 15 g smör osaltat

Tillbehör

  • 1 l grädde vispad (som ska vara på semlan)
  • florsocker till servering

Så här gör du

  1. Fördegen: Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15min.
  2. Blanda i resterande ingredienser till degen och kör någon minut på låg hastighet, sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig, fin och känns elastisk. Dela degen på 14 lika stora bitar, cirka 60 g per styck. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,5-2 timmar i rumstemperatur.
  3. Grädda mitt i ugnen på 210 grader och grädda i ca 8 - 10 min eller tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.
  4. Mandelmassa: Skolla mandel genom att koka upp vatten och mandel tills du ser att skalet på mandel börjar skrynkla sig. Häll allt genom en sil och låt rinna av. Skala varje mandel och lägg i en bunke. Koka upp lite vatten igen och häll över mandlarna och låt dem ligga i blöt i minst 10 min. Häll mandlarna genom en sil och låt rinna av. Lägg mandlar och strösocker i en matberedare med lock och mixa tills mandeln börjar kännas slät och fin, eventuellt kan man behöva tillsätta lite vatten om den känns för torr.
  5. Mandelfyllning: Blanda kardemumma, äggula, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången. Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt kallna i kylen minst 2 timmar. Blanda sedan lite i taget av vaniljkrämen med mandelmassan till en slät och fin kräm.
  6. Servering: Klipp med en sax av ett trekantigt lock från vetebullen. Fyll hålet med vanilj- och mandelkräm. Spritsa grädde ovanpå. Sätt på lock och pudra på florsocker
5 kommentarer om "Semlor med vaniljkräm – recept"
  • CJ
    CJ

    En fråga.
    260 gr vetemjöl ca 4 dl
    =65 gr per dl blir det då.
    Men sedan står det 160 gr mjöl ca 3 dl
    =53 gr per dl blir det då.
    Det är rätt stor skillnad?
    Så är ca en dl 53 gr eller 65 gr vetemjöl?

  • Birger Klevestedt
    Birger Klevestedt

    Hur mycket 1dl mjöl väger. Beror på hur mjölets kvalitet är. Samt hur packat det ligger i decilitermåttet. Mvh Birger Bagare.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Birger Klevestedt

      Stort tack för ditt svar Birger. Mvh Mitt kök-redaktionen

  • c.holmsten
    c.holmsten

    Hej! Hur gör man om man vill baka på torrjäst? Tack! Cecilia

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till c.holmsten

      Hej Cecilia, 25 g färsk jäst är ca 2 tsk torrjäst. Så om du vill baka med torrjäst är det den mängden du ska använda. Däremot vet vi inte hur just den här fördegen blir med torrjäs men återkom gärna och berätta hur den blev. Lycka till! Mvh Mitt kök-redaktionen