Semlor i långpanna – recept

Ingredienser
25 stycken
- 50 g jäst
- 100 g smör
- 1/2 tsk malen kardemumma
- 5 dl mjölk (3 %)
- 2 ägg
- 1 1/4 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 12 dl vetemjöl, cirka, kan behövas något mer
Fyllning
- mandelmassa
- mjölk
- vispad grädde
Garnering
- florsocker
Så här gör du
- Smält smör och blanda ner mjölk, kardemumma och ägg. Blandningen får vara max 37 grader.
- Smula ned jästen och rör om tills den lösts upp.
- Tillsätt socker, salt och rör om. Tillsätt till sist mjölet.
- Arbeta degen kraftigt i 7-10 minuter.
- Låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter övertäckt av handduk.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda lätt.
- Lägg på en plåt med bakplåtspapper och kavla ut så den blir ca 2 1/2-3 cm hög. Använd händerna om det behövs.
- Skär sedan degen i fyrkanter så stora som du vill ha dem, ända ner i plåten. Låt semlorna jäsa ca 30 minuter under bakduk.
- Grädda 225 grader i 12-15 minuter.
- Låt svalna och dela sedan upp semlorna försiktigt. Gröp ur lite inkråm.
- Blanda mandelmassa, mjölk och inkråm till en slät röra.
- Fyll semlorna med mandelmassablandningen och vispad grädde. Toppa med florsocker.
1 kommentar om "Semlor i långpanna – recept"

Du kanske även gillar
Populära recept
Hannapainio
goda semlor