Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Semlor i långpanna – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 25 st har redan röstat

Ingredienser

25 stycken
  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 2 ägg
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl, cirka, kan behövas något mer

Fyllning

  • mandelmassa
  • mjölk
  • vispad grädde

Garnering

  • florsocker

Så här gör du

  1. Smält smör och blanda ner mjölk, kardemumma och ägg. Blandningen får vara max 37 grader.
  2. Smula ned jästen och rör om tills den lösts upp.
  3. Tillsätt socker, salt och rör om. Tillsätt till sist mjölet.
  4. Arbeta degen kraftigt i 7-10 minuter.
  5. Låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter övertäckt av handduk.
  6. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda lätt.
  7. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och kavla ut så den blir ca 2 1/2-3 cm hög. Använd händerna om det behövs.
  8. Skär sedan degen i fyrkanter så stora som du vill ha dem, ända ner i plåten. Låt semlorna jäsa ca 30 minuter under bakduk.
  9. Grädda 225 grader i 12-15 minuter.
  10. Låt svalna och dela sedan upp semlorna försiktigt. Gröp ur lite inkråm.
  11. Blanda mandelmassa, mjölk och inkråm till en slät röra.
  12. Fyll semlorna med mandelmassablandningen och vispad grädde. Toppa med florsocker.

Nyhet! Köpklara recept.

Gillar du det här receptet? Nu kan du enkelt köpa hem alla ingredienser direkt till din dörr! Läs mer om köpklara recept.

Nyhet! Köpklara recept.

Det går ännu inte att köpa hem ingredienserna till just det här receptet, men du hittar många andra köpklara recept här.