Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Semla, semlewrap eller tortilla med solrosmassa

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

20 Tortillabröd
  • 80 g bubblig surdeg!!
  • 300 g Mellanmjölk, ca 3 dl
  • 4 g Salt, 1 tsk
  • 70 g Strösocker eller 40 g strö och 30 farin!
  • 1 msk hela kardemummakärnor, (mät upp först, mortla sedan)
  • 2 äggulor
  • 630 g vetemjöl ekologiskt
  • 110 g Smör

Fyllning

  • 
vispad grädde
  • Solrosmassa, se bland mina recept

Så här gör du

  1. Ta fram smöret så det blir rumstempererat. Blanda BUBBLIG och matad surdeg med mjölk, ägg, socker, kardemumma och salt. Rör samman.
  2. Häll ner mjölet och knåda degen ordentligt för hand eller i maskin. Degen ska bli jämn och glansig. Låt degen stå 30 minuter under plastfolie i rumstemperatur.
  3. Efter 30 minuter. Baka/knåda in smöret jämnt i degen. Sätt plastfolie över bunken och jäs i rumstemperatur cirka 2 timmar.
  4. Ta upp degen och kavla den tunt och stansa eller skär ut en cirkel cirka 15 cm diameter. Lägg på bakplåtspapper och plasta in. Låt jäsa cirka 8-10 timmar i avstängd ugn.
  5. Efter jäsning, ta ut brödet och sätt ugnen på 160 grader. Pensla tunt med blandning av uppvispat ägg+droppar vatten. Grädda mitten cirka 6 minuter. Låt dem svalna mellan två handdukar.
  6. Fyll dem med solrosmassa eller mandelfyllning och spritsad grädde!