Logga in här

Semifreddo med pinjenötscaramel

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner

Caramel

  • 150 g pinjenötter
  • 2 dl rörsocker
  • ½ dl flytande honung

Smet

  • 4 äggulor
  • 4 msk strösocker
  • 1 urskrapad vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 äggvitor

Så här gör du

  1. Caramel: Sätt ugnen på 225 grader. Häll nötter, socker och honung på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Låt smälta ihop i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Ta ut och rör om ett par gånger under tiden så att allt blandas väl. Smeten ska bli en karamell men akta så den inte bränns. Låt kallna.
  3. Bryt karamellen i mindre bitar. Lägg ungefär ¾ i mat­ beredaren. Kör med pulsknappen tills det är finhackat, nästan som mjöl. Hacka resten av karamellen för hand.
  4. Smet: Vispa äggulor, socker och vaniljfrön pösigt. Vispa grädden i en annan skål. Vispa äggvitorna till ett styvt skum i en tredje skål.
  5. Blanda grädden med äggulorna. Blanda sedan ner karamellen, både den mixade och hackade. Vänd sist ner äggvitorna med luftiga tag.
  6. Häll smeten i en form som rymmer cirka 1 ½ liter. Om formen först kläs med plastfolie går det lättare att lyfta upp semifreddon. Täck över och frys i minst 3–4 timmar. Ta ut semifreddon i rumstemperatur i god tid före servering.