Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Seljanka – rysk fisksoppa med saltgurka och smetana

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g fiskfiléer, tex lax, torsk, röding eller gös
  • 1 gul lök
  • 3 stora morötter
  • 1 stor palsternacka
  • 4-5 saltgurkor
  • 1/2 kruka bladpersilja
  • 4 msk olja
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 2 msk tomatpuré
  • 10 gröna oliver
  • 10 svarta oliver
  • 2 msk kapris
  • 1 1/2 l kokande vatten
  • salt, peppar

Till servering

  • 1 dl hackad salladslök eller 3 msk hackad gräslök
  • citronskivor
  • 1 dl smetana

Så här gör du

  1. Skär fisken i mindre bitar. Skala och strimla den löken. Skala och skär morötterna och palsternackan i strimlor. Strimla gurkan. Hacka persiljan.
  2. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs i löken utan att den tar färg 2-3 minuter.
  3. Tillsätt morötter och palsternacka, fräs ca 3 minuter, rör om då och då. Smula ner buljongtärningar. Blanda i tomatpurén. Lägg i gurkan, persiljan, oliverna och kaprisen. Häll i hälften av vattnet, rör om, koka upp och sjud under lock ca 10 minuter eller tills grönsakerna är nästan mjuka. Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Lägg i fiskbitar och koka soppan ytterligare ca 5 minuter eller tills fisken är klar.
  4. Servera med salladslök, citronskivor och smetana.