Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Scones med jordgubbsmarmelad och vispad crème fraiche

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Ingredienser

30 stycken
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl siktat dinkelvetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk bakpulver
  • 50 g smör
  • 1 1/2 dl gräddfil

Till pensling

  • 2 msk mjölk

Till servering

  • 2 dl crème fraiche
  • jordgubbsmarmelad

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg vetemjöl och dinkelmjöl i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt salt, bakpulver och smör. Mixa till en smulig blandning. Tillsätt gräddfilen och kör snabbt ihop till en smidig deg.
  2. Kavla ut degen till en platta, cirka 1 ½ centimeter tjock. Ta ut runda scones med ett mått, cirka 3 ½ centimeter i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ta ihop degspillet och kavla ut tills all deg är utstansad med måttet. Pensla sconesen med mjölk på toppen.
  3. Grädda sconesen i mitten av ugnen, 8–10 minuter. Låt svalna på galler. Servera dem med avrunnen vispad crème fraiche och jordgubbsmarmelad.
  4. Jordgubbsmarmelad: Skölj och snoppa 250 g jordgubbar. Dela dem i små bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt 1 ½ deciliter strösocker och 1 matsked pressad citronsaft. Koka upp under omrörning. Låt sjuda på medelvärme, cirka 30 minuter. Låt kallna.