Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Scones med hallon- och blåbärssylt

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

6 st

Scones:

  • 2 ½ dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • ¼ dl råsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 75 g smör
  • 2 dl mjölk
  • ev. 1 ägg till pensling

Hallon- och blåbärssylt:

  • 250 g blåbär, frysta tinade eller färska
  • 250 g hallon, frysta tinade eller färska
  • 250 g syltsocker

Så här gör du

  1. Scones: Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Tillsätt smöret och arbeta in det i hushållsassistent med vinge (det går lika bra för hand eller i matberedare). Häll sedan ner mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg, den ska inte knådas.
  3. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i 6 lika stora bitar. Rulla bitarna till bollar och platta ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Om du vill kan du pensla med uppvispat ägg och strö på lite råsocker för att dina scones ska få en lite finare yta.
  4. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
  5. Hallon- och blåbärssylt: Blanda bär och syltsocker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning, och låt koka i cirka 10 minuter. Kontrollera att den är färdig genom att ta en klick på en sked: om sylten klibbar fast på skeden är den klar. Häll upp i en ren glasburk och låt svalna.