Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Schwarzwaldtårta med apelsin & baileys

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Min absoluta favorittårta som jag bakar varje år när jag fyller år. Jag tycker det är roligt med att variera smakerna i tårtan och i år blev det med apelsin och baileys. En riktigt hitkombination enligt mig själv och gästerna.

Ingredienser

10 portioner

Botten:

  • 3 dl Hasselnötter
  • 4 dl Florsocker
  • 3 st Äggvitor
  • 1 klyfta Apelsinsaft

Fyllning:

  • 200 g Mörk blockchoklad
  • 2 dl Vaniljvisp
  • 2 dl Vispgrädde
  • 1 st Apelsinzest
  • 1 st Apelsinsaft
  • 2 msk Baileys

Garnering:

  • 2 dl Vispgrädde
  • 1 pkt Marabou Noblesse Apelsin Crisp
  • Myntablad
  • Kakao (för att pudra över)

Så här gör du

  1. Börja med bottnarna: Sätt ugnen på 150 grader. Mal hasselnötterna och blanda ihop det med florsockret. Vispa äggvitorna till ett riktigt hårt skum så du kan vända bunken upp och ner. Vänd försiktigt ned hasselnötsblandningen i äggvitesmeten och blanda ihop med t.ex. en slickepott. Ta fram tre bakplåtspapper och gör en cirkel på varje papper med hjälp av en rund bakform med 18-22 cm i diameter. Bred ut smeten på bakplåtspapprena och grädda sen varje botten ca.15 min i ugnen på en plåt. Låt bottnarna svalna och lägg sedan bottnarna upp och ner så du försiktigt kan dra av bakplåtspappret, kanske du behöver hjälp av en vass kniv.
  2. Fortsätt sen med fyllningen: Riv apelsinen på rivjärnets fina sida. Smält blockchokladen i vattenbad och rör i 1 msk bailyes och lite apelsinsaft. Vispa grädden och pressa i apelsinsaft och apelsinzest. Vispa vaniljvisp och smaksätt med 1 msk baileys. Blanda sedan hälften av grädden med vaniljvispen och rör ner den smälta chokladen.
  3. Garnering: Vispa grädden så att den blir fast men inte allt för hård. Dela Marabou Noblesse Apelsin Crisp i halvmånar. Plocka några fina myntablad från plantan.
  4. Bygg tårtan: Bred på ett lager fyllning och ovanpå det ett lager grädde. Lägg på nästa botten och bred på resten av fyllningen och grädde på det. Lägg sedan på locket och spritsa fint ut grädde i önskat mönster på locket och på kanterna. Trycka dit choklad-halvmånarna och pudra hela tårtan med kakao. Placera myntabladen. PS. Om du fyller år ska du såklart sätta dit ljusen också :) .