Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Savoykålspudding med vegofärs

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g savoy, spets- eller vitkål
  • 1/2 dl grötrisgryn
  • 1 dl vatten
  • 1+1 1/2 dl havredryck
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 msk flytande margarin
  • 400 g vegofärs eller formbar vegofärs
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 tsk timjan eller körvel
  • 1 tsk mejram
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 msk grönsaksfond

Pensla med

  • 2 msk flytande margarin
  • 2 msk ljus sirap

Garnering

  • 2 msk hackad persilja

Sås

  • 4 dl vatten
  • 2 1/2 msk grönsaksfond
  • 2 msk Maizena majsstärkelse
  • 1/2 tsk svampsoja
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • kokt potatis
  • rårörd lingonsylt

Så här gör du

  1. Skölj och dela kålen. Ta bort den grova stocken och skär kålen i bitar. Koka kålen i en gryta med lättsaltat vatten i cirka 5 minuter. Spola av i kallt vatten. Låt kålen rinna av i ett durkslag och krama ur vätskan.
  2. Koka en lös gröt av risgryn, vatten och 1 dl av havredrycken i 10 minuter. Låt svalna. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Fräs lök och vegofärs i matfett i en stekpanna i 5 minuter. Blanda en lös färssmet med risgrynsgröt, lök, vegofärs, 1 ½ dl havredryck, salt, peppar, timjan, mejram, sirap och grönsaksfond.
  4. Smörj en ugnssäker form och lägg ett lager kål i botten. Fyll på med färssmeten och ytterligare ett lager kål på toppen. Släta till ytan och pensla med smält smör och sirap. Tillaga i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
  5. Sås: Koka upp vatten, grönsaksfond och majsstärkelse. Rör om och låt sjuda i 3 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar. Servera kålpuddingen med kokt potatis, sås och rårörd lingonsylt.