Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Savoykåldolmar med falafelfyllning & picklad rödlök

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 huvud savoykål

Fyllning

  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 kvistar bladpersilja
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 krm chilipeppar
  • 2 förpackningar kikärter á 380 gram
  • 1 1/2 msk pofiber eller fiberhusk
  • 150 g fetaost
  • salt & peppar

Pensla med

  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk honung

Picklad rödlök

  • 2 rödlökar
  • 1 msk ättiksprit
  • 2 msk strösocker
  • 2 krm salt
  • 2 msk vatten

Sås

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk honung
  • 1 msk hackad persilja
  • salt & peppar

Så här gör du

  1. Skär och ta loss blad efter blad. Förväll i kokande lättsaltat vatten. Låt bladen rinna av. Skär mittnerven på kålbladen tunnare.
  2. Skala vitlöken. Kör den till smulor i matberedaren tillsammans med persiljekvistarna. Tillsätt spiskummin, chilipeppar, sköljda avrunna kikärter, pofiber eller fiberhusk samt fetaost. Kör 10 sekunder till en grov smet. Smaka av med salt och peppar.
  3. Forma smeten till 18 avlånga bollar. Lägg en boll på varje kålblad, vik in sidorna och rulla samman till en kåldolme. Lägg dem i en smord ugnsfast form. Pensla dem med en blandning av olja, soja och honung. Stek dem på 225 grader i mitten av ugnen, cirka 15 minuter. Servera med picklad rödlök och yoghurtsås.
  4. Picklad rödlök: Skala och skiva löken tunt på mandolin eller med kniv. Blanda samman ättiksprit, socker, salt och vatten i en skål och rör tills sockret löst sig. Blanda ner löken i lagen. Låt stå i kylen 30 minuter.
  5. Yoghurtsås: Blanda yoghurt, citronsaft, olivolja, honung, persilja i en skål och smaka av med salt och peppar.