Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kryddstekt fläskfilé med rotfruktsgratäng

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 fläskfilé
  • 250 g bacon
  • 400 g morötter
  • 300 g rotselleri
  • 500 g potatis
  • 6 dl grädde
  • 250 g ricotta
  • 1 salvia
  • 1,5 dl finriven parmesan
  • salt, peppar, smör och olja

Så här gör du

  1. Skala och skiva morötter, potatis och rotselleri i mycket tunna skivor, gärna med mandolin. Fortsätt med att skiva vitlöken tunt.
  2. Strimla baconen och stek knaprigt i stekpannan. Låt baconen rinna av på papper.
  3. Torka ur pannan och stek salvian i smör och olja tills de mörknar lätt, utan att bränna, låt rinna av tillsammans med bacon.
  4. Varva sedan alla rotfrukter i en ugnfast form tillsammans med ricotta och hälften av baconet. Salta lite mellan varje lager, häll över grädden och toppa med riven parmesanost.
  5. Grädda i mitten av ugnen (gärna med en plåt under om det rinner över) på 175 grader i ca 1 timme. Lägg över aluminiumfolie om gratängen får för mycket färg innan den är mjuk. Låt stå ca 30 minuter innan servering.
  6. Trimma fläskfilén och skär den i 3 cm tjocka skivor, krydda med salt och peppar på båda sidor och stek i smör och olja. Stek ca fyra minuter på varje sida samtidigt som du öser köttet i stekpannan med smöret.
  7. Toppa köttet med knaperstekt bacon och salvia, servera tillsammans med rotfruktsgratängen.