Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Salted caramel snowball

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Salted Caramel Ice Cream

  • 250 g mjölk 3%
  • 250 g Baileys Salted Caramel
  • 150 g vispgrädde 40%
  • 60 g strösocker
  • 90 g äggulor

Marängskål

  • 50 g strösocker
  • 50 g äggvita (4 st)
  • 50 g florsocker

Kolasås

  • 210 g (2 dl + 2 msk) socker
  • 200 g (2 dl) grädde
  • 165 g (1 dl + 1 msk) ljus sirap
  • 60 g (4 msk) ljust muscovadosocker
  • 1/4 tsk salt

Så här gör du

  1. Glass: Koka upp mjölk, Baileys Salted Caramel och grädde tillsammans med hälften av sockret i en kastrull.
  2. Vispa ihop äggulorna och resterande socker.
  3. Häll den uppkokade gräddmjölken över äggulorna och vispa ihop ordentligt.
  4. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 84 grader under konstant omrörning.
  5. Stavmixa och sila ner blandningen i en ren bunke. Kyl ner blandningen. När den är kall kör i glassmaskin.
  6. Marängskål: Vispa strösocker och äggvita till en fluffig maräng.
  7. Sikta i florsocker i marängen och vänd runt.
  8. Fyll marängen på spritspåse.
  9. Olja in 6st små skålar eller allra helst en silpatmatta med 6 större kupoler och vänd uppochnedvänd på en plåt med bakplåtspapper
  10. Spritsa små toppar marängerna över skålarna och torka i ugnen på 100 grader i 90 minuter. Ta ut och låt de svalna av helt.
  11. Kolasås: Väg upp alla ingredienser i en kastrull.
  12. Koka upp under lätt omrörning i cirka 10 minuter tills såsen tjocknar.
  13. Låt svalna något.
  14. Montering: Lägg en marängskål i botten på en tallrik. Fyll med glass och toppa med lättvispad grädde och ordentligt med lingonsnö. Sätt på nästa skål och servera med varm kolasås vid sidan av.