Salted caramel snowball

Foto: Baileys
Ingredienser
4 portioner
Salted Caramel Ice Cream
- 250 g mjölk 3%
- 250 g Baileys Salted Caramel
- 150 g vispgrädde 40%
- 60 g strösocker
- 90 g äggulor
Marängskål
- 50 g strösocker
- 50 g äggvita (4 st)
- 50 g florsocker
Kolasås
- 210 g (2 dl + 2 msk) socker
- 200 g (2 dl) grädde
- 165 g (1 dl + 1 msk) ljus sirap
- 60 g (4 msk) ljust muscovadosocker
- 1/4 tsk salt
Så här gör du
- Glass: Koka upp mjölk, Baileys Salted Caramel och grädde tillsammans med hälften av sockret i en kastrull.
- Vispa ihop äggulorna och resterande socker.
- Häll den uppkokade gräddmjölken över äggulorna och vispa ihop ordentligt.
- Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 84 grader under konstant omrörning.
- Stavmixa och sila ner blandningen i en ren bunke. Kyl ner blandningen. När den är kall kör i glassmaskin.
- Marängskål: Vispa strösocker och äggvita till en fluffig maräng.
- Sikta i florsocker i marängen och vänd runt.
- Fyll marängen på spritspåse.
- Olja in 6st små skålar eller allra helst en silpatmatta med 6 större kupoler och vänd uppochnedvänd på en plåt med bakplåtspapper
- Spritsa små toppar marängerna över skålarna och torka i ugnen på 100 grader i 90 minuter. Ta ut och låt de svalna av helt.
- Kolasås: Väg upp alla ingredienser i en kastrull.
- Koka upp under lätt omrörning i cirka 10 minuter tills såsen tjocknar.
- Låt svalna något.
- Montering: Lägg en marängskål i botten på en tallrik. Fyll med glass och toppa med lättvispad grädde och ordentligt med lingonsnö. Sätt på nästa skål och servera med varm kolasås vid sidan av.

Du kanske även gillar
Populära recept