Saltdegsinbakad nötstek och löksås med sting

Evelina Borneling
Ingredienser
6 portion
Saltdeg
- 500 g grovsalt
- 4 dl vetemjöl
- 3 äggvitor
- 1,5 dl vatten
- 1 kg nötstek,fransyska
- 5 vitlöksklyftor
- Smör/olja till stekning
Löksås
- 3 finhackade gula lökar
- 75 g Smör
- Ca 5 msk Mjöl
- 6 dl Mellanmjölk
- 2 dl grädde
- 1,5 msk Kalvfond
- 1-2 tsk Soya
- salt och vitpeppar
- En skvätt cognac eller calvados
Servera med
- kokt potatis
- Kokta morötter
- rårörda lingon
Så här gör du
- Sätt ugnen på 150 grader, lägre om du har mer tid! Deg: Blanda samman alla ingredienser till degen. Arbeta samman den till en ganska hård deg. Låt den vila tills köttet är stekt. Stek: Gör små fina snitt i steken och tryck ner skalade små vitlökar. Fräs köttbiten i smör/olja runt om. Kavla ut degen och lägg den runt köttbiten. Den ska vara helt täckt. Sätt i en stektermometer, önskad temp. Jag tycker 65 grader är bra, men det är en smaksak. Sätt steken i en ugnsform och lågt i ugnen. Ta ut köttet vid 62 grader och låt det sedan vila 10-15 minuter. Ta inte av degen förrän vid servering.
- Löksås: Fräs lök i ordentligt med smör. Lägg i mjöl och häll över mjölk/grädde under vispning. Häll i soya och fond medan du vispar såsen jämn. Smaka av med salt och vit/svartpeppar. Innan servering är det gott men kanske onödigt att klicka ner lite extra smör men godast är nog att spetsa såsen med lite cognac eller calvados!
- Skär upp lagom bitar kött, servera med såsen, kokta morötter, potatis och rårörda lingon! Mums!

Du kanske även gillar