Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saltdegsinbakad nötstek och löksås med sting

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

6 portion

Saltdeg

  • 500 g grovsalt
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 äggvitor
  • 1,5 dl vatten

  • 1 kg nötstek,fransyska
  • 5 vitlöksklyftor
  • Smör/olja till stekning

Löksås

  • 3 finhackade gula lökar
  • 75 g Smör
  • Ca 5 msk Mjöl
  • 6 dl Mellanmjölk
  • 2 dl grädde
  • 1,5 msk Kalvfond
  • 1-2 tsk Soya
  • salt och vitpeppar
  • En skvätt cognac eller calvados

Servera med

  • kokt potatis
  • Kokta morötter
  • rårörda lingon

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150 grader, lägre om du har mer tid! Deg: Blanda samman alla ingredienser till degen. Arbeta samman den till en ganska hård deg. Låt den vila tills köttet är stekt. Stek: Gör små fina snitt i steken och tryck ner skalade små vitlökar. Fräs köttbiten i smör/olja runt om. Kavla ut degen och lägg den runt köttbiten. Den ska vara helt täckt. Sätt i en stektermometer, önskad temp. Jag tycker 65 grader är bra, men det är en smaksak. Sätt steken i en ugnsform och lågt i ugnen. Ta ut köttet vid 62 grader och låt det sedan vila 10-15 minuter. Ta inte av degen förrän vid servering.
  2. Löksås: Fräs lök i ordentligt med smör. Lägg i mjöl och häll över mjölk/grädde under vispning. Häll i soya och fond medan du vispar såsen jämn. Smaka av med salt och vit/svartpeppar. Innan servering är det gott men kanske onödigt att klicka ner lite extra smör men godast är nog att spetsa såsen med lite cognac eller calvados!
  3. Skär upp lagom bitar kött, servera med såsen, kokta morötter, potatis och rårörda lingon! Mums!