Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Salt kolasås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 87 st har redan röstat

Ingredienser

  • 3 ⁄4 dl strösocker
  • 1 ⁄2 dl vit baksirap eller glykos
  • 1 ⁄2 dl vatten
  • 2 1 ⁄2 dl vispgrädde
  • 1 krm flingsalt

Så här gör du

  1. Blanda socker, sirap och vatten i en ganska stor kastrull. Låt smälta ihop på hög värme. Rör då och då. Låt sedan fortsätta puttra på hög värme tills sockerlagen blir gyllenbrun, men låt bli att röra.
  2. Hetta under tiden upp vispgrädden i en
  3. annan kastrull. Den behöver inte koka, men det kan gärna ryka lite om den.
  4. Rör ner den varma vispgrädden i socker- lagen när sockerlagen blivit gyllenbrun. Det kommer bubbla och fräsa en del, så använd gärna grytvantar. Låt koka sakta någon minut tills kolan tjocknar lite.
  5. Dra kastrullen från plattan och rör ner flingsaltet. Låt kolan svalna. Kolan är hållbar i minst en vecka i rumstemperatur.