Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sallad på buljongkokt fänkål

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Fänkål är en väldigt god och användbar grönsak som passar till i stort sett allt. Rå passar den tunt skuren i sallader, ugnsbakad blir den extra läcker med olivolja och lite riven parmesan – eller som här, buljongkokt tillsammans med lite smått och gott från grönsakshyllan.

Ingredienser

1 portion
  • 250 g fänkål
  • ½ liter lantbuljong
  • ½ tsk citronsaft till buljongen
  • 50 g morot
  • 50 g zucchini

Dressing

  • 1 msk buljong (från grönsakskoket)
  • 1 tsk olivolja
  • ½ tsk citron-, lime- eller apelsinsaft
  • salt
  • svartpeppar, mald

Topping

  • gräslök eller annan färskt bladgrönt

Så här gör du

  1. Skär fänkålen på längden i fina klyftor. Låt sjuda på svag värme i 10-15 minuter i lantbuljong med citronsaft i (på så vis blir fänkålen mindre grå i färgen).
  2. Skär/hyvla under tiden morot och zucchini i tunna skivor och låt dem sjuda med i buljongen de sista 2-3 minuterna. Inte mer!
  3. Häll av buljongen och spara 1 matsked till dressingen. Spara gärna resten av buljong och använd som bas i en soppa.
  4. Dressing: Vispa buljong, olivolja och citrussaft.
  5. Krydda dressingen med salt och peppar.
  6. Servering: Lägg upp fänkålen i en djup skål, lägg försiktigt de övriga grönsaker över och skeda dressingen över alltsammans. Detta kan göras i förväg och ätas kallt, annars är salladen lika god varm eller ljummen. Toppa med gräslök.