Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sallad med primörer & varmrökt lax

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Ingredienser

6 personer
  • 1 knippa små, färska morötter
  • 1 knippa sparris
  • 10–12 småpotatisar
  • 3–4 hårdkokta ägg
  • 1 knippa rädisor
  • 2–3 själkar blekselleri
  • 350 g varmrökt laxfilé, skinn- och benfri

Picklad lök:

  • 1 rödlök
  • 1 msk strösocker
  • 3 msk äppelcidervinäger

Senapsdressing:

  • 3 msk kapris
  • 1–2 msk olivolja till stekningen + 3–4 msk olivolja till dressingen
  • 1 msk flytande honung
  • ½ msk senap
  • salt, peppar

Parmesankräm:

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl grovriven parmesan
  • nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Skala morötterna. Ta bort blasten, men låt gärna 1-2 centimeter av blasten vara kvar.
  2. Bryt av den hårda nedersta delen av sparrisen.
  3. Koka morötter, potatis och sparris, var för sig i lättsaltat vatten.
  4. Dela den kokta potatisen. Skala och klyfta äggen.
  5. Tvätta rädisorna noga, låt gärna några blad av blasten vara kvar. Skär sellerin i bitar. Dela laxen i bitar.
  6. Picklad lök: Skala och skär löken i ringar. Blanda lökringar och socker tills löken saftar sig. Blanda i vinäger och låt stå cirka 15 minuter. Ta upp löken, spara vinägern till dressingen.
  7. Senapsdressing: Låt kaprisen rinna av. Lägg dem på en bit dubbelvikt hushållspapper, så att de blir torra. Fräs kaprisen i oljan, så att de blir krispiga.
  8. Blanda ihop honung och senap. Rör i den sparade vinägern, lite i taget. Vispa i oljan, först droppvis, sedan i en tunn stråle. Smaka av med salt och peppar. Blanda i kaprisen med oljan.
  9. Parmesankräm: Blanda ihop crème fraiche och parmesan. Peppra.
  10. Lägg upp grönsakerna på ett fat. Toppa med lax, äggklyftor och picklad lök. Servera med senapsdressing och parmesankräm.