Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sallad med halstrad tonfisk & asiatisk dressing

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Lyxa till det med halstrad tonfisk med en smakrik dressing. Använd tonfisk som är hållbart fiskad – med märkningen MSC eller annan miljö­ certifiering. Recept ur ”Fisk – den ultimata kokboken till fisk och skaldjur” (Arena) av Nils Molinder.

Ingredienser

4 portioner

Dressing

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl sesamolja
  • 2 dl rapsolja eller annan matolja
  • 2 msk japansk soja

Sallad

  • 100 g haricot verts
  • 4 färska tonfiskbitar á 150 g
  • 1 gurka, skalad, urkärnad och skuren i bågar
  • 16 cocktailtomater, halverade
  • 1/2 rödlök, tunt skivad
  • sallad, gärna flera olika sorter
  • 16 svarta oliver, urkärnade
  • 12 sardellfiléer
  • 2 kokta ägg (gärna krämiga), halverade
  • olja till grillning
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Dressing: Vispa ägg, senap och vinäger i en bunke tills det blir ett tjockt skum. Tillsätt oljan droppvis till en början och sedan i en fin stråle under vispning. Tillsätt sojan sist.
  2. Sallad: Rensa haricots vertsen och ge dem ett hastigt uppkok. Kyl ner dem i isvatten så fort de känns klara.
  3. Salta och peppra tonfisken. Halstra eller grilla den snabbt i en het panna med olja eller på grill. Den ska vara rå i mitten.
  4. Lägg salladsgrunden i botten. Fördela gurka, tomat, oliver och sardeller jämnt på varje portion. Lägg på en ägghalva, haricots verts och tunt skivad lök. Toppa med skivor av nygrillad tonfisk.