Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sallad med dukkah-rostad palsternacka

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 100 g machésallad eller valfri blandad sallad
  • 600 g palsternackor + eventuellt några rödbetor eller gulbetor
  • 1-2 msk olivolja
  • 2 msk dukkha (se recept)
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 200 g fetaost
  • 4 orientaliska libatunnbröd (eller annat mjukt tunnbröd)

Hummus

  • 1 burk kikärtor, 400 g
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1 msk tahini
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1-2 krm chiliflakes
  • 2-3 msk olivolja
  • 1/3 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Dukkah

  • 2 dl hasselnötter
  • 1 dl sesamfrön med skal
  • 2 tsk malen koriander
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar

Dressing

  • 3/4 dl olivolja
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 1/2 klyfta vitlök, riven
  • 1 tsk honung
  • 1/3 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Dukkah: Hacka hasselnötterna fint och rosta dem i en torr panna tillsammans med sesamfrön, koriander och spiskummin. Rör om och passa noga så att det inte bränns. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  2. Rostad palsternacka: Sätt ugnen på 200 grader. Ansa palsternackorna och betorna och skala dem om de har grovt skal. Dela dem på längden och lägg dem i en ugnsfast form.
  3. Ringla över olivolja och strö över dukkah, salt och nymalen svart- peppar. Blanda om ordentligt och ställ in i mitten av ugnen. Rosta i 20–30 minuter eller tills de är gyllene. Ta ut och låt svalna.
  4. Hummus: Mixa alla ingredienser till en slät kräm med en mixerstav eller i en matberedare.
  5. Dressing: Vispa ihop alla ingredienser.
  6. Arrangera sallad och palsternackor på fat och smula över fetaosten och eventuellt lite mer av dukkahn. Ringla över dressingen och servera salladen med en klick hummus och orientaliskt tunnbröd.