Saftigt morotsbröd med valnötter

Wolfgang Kleinschmidt
Ingredienser
1 stort brytbröd
- 2,5 dl mjölk
- 2,5 dl dl morotsjuice, färskpressad
- 50 g jäst, färsk
- 0,5 dl ljus sirap
- 75 g smör, mjukt
- 1 msk salt
- 2 tsk nejlika, malen
- 2 tsk malen ingefära
- 500 g morötter
- 100 g valnötter
- 17 dl vetemjöl special
- vallmofrö, pumpakärnor och flingsalt
Så här gör du
- Värm mjölk och juice till fingerljummet, max 37 grader. 2 Smula jästen i en bunke och tillsätt ljummen degvätska, sirap, smör, salt och kryddor. 3 Skala och riv morötterna fint, hacka valnötterna grovt och blanda med degvätskan. 4 Tillsätt 10 dl av vetemjölet och sedan resten lite i taget. Arbeta till en elastisk deg. 5 Låt degen jäsa i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter. 6 Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i tre bitar. 7 Forma en av bitarna till ett runt bröd och lägg den i mitten på en plåt med bakplåtspapper. 8 Dela upp den resterande degen i 14 bitar och forma bitarna till runda bullar. 9 Lägg bullarna i en krans runt det stora brödet. Avståndet mellan kransen och mittenbrödet ska vara 1/ 2-1 centimeter. 10 Sätt ugnen på 200 grader. 1 1 Jäs under bakduk i ytterligare 30-40 minuter. 1 2 Pensla brödet med vatten och strö över frön och flingsalt. 12 Baka brödet långt ned i ugnen i cirka 30 minuter, tills det fått ordentligt med färg. Låt svalna på ett brödgaller.

Du kanske även gillar
Populära recept