Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saftiga Kanelbullar

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

20 portioner

Fyllning:

  • 200 g Smör/margarin
  • 1,5 dl Farinsocker
  • 5 msk Kanel
  • 1 msk Kardemumma

Vetedeg:

  • 50 g Jäst
  • 5 dl Mjölk
  • 250 g Smör/margarin
  • 1 msk Kanel
  • 2 dl Strösocker
  • 16 dl Vetemjöl
  • 1 tsk Salt

Pensling:

  • 1 st Ägg
  • 1,5 msk Vatten
  • 1 krm Salt

Sockerlag:

  • 2 dl Strösocker
  • 1 dl Vatten

Så här gör du

  1. Blanda ihop ingredienserna till kanelfyllningen till en bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Tillsätt sedan kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop degen i några minuter tills den är kladdig och du inte ser spår av vetemjöl. Tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med köksassistent eller längre om du kör för hand. Det gör inget om degen är lite kladdig. Det ordnar du på bakbordet när du ska kavla ut degen.
  5. Kavla ut halva degen till en stor rektangel ca 60×30 cm.
  6. Bre ut ett generöst lager fyllning över hela rektangeln och rulla ihop den längs med långsidan.
  7. Skär rullen i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg bullarna på bakplåtsformen. Forma bullarna snyggt så de jäser sig fina. Jag brukar ha ca 9 bullar på varje plåt så de ska få utrymme att jäsa.
  8. Täck bullarna med en bakduk och låt jäsa i 2,5 timmar. Du vet att de är färdigjästa om ditt fingertryck på bullen snabbt försvinner. Gör den andra halvan av degen nu.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar.
  11. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  12. Medan bullarna gräddas kan du förbereda sockerlag. Du blandar socker och vatten i ett glas tills det är helt upplöst. Så fort dina bullar är ute penslar du med sockerlag och strör på pärlsocker.
  13. Om du vill äta bullarna vid ett senare tillfälle så frys ned dem så fort bullarna svalnat lite. Sen är det bara att ta fram och tina upp bullarna sakta i micron.