Logga in här

Saftiga kanelbullar – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 40 st har redan röstat

Ingredienser

30 stycken
  • 1 pkt jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 g kokosolja
  • 1/2 tsk salt
  • 4 msk honung
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 4 dl fullkornsdinkel
  • 5-6 dl siktat dinkelmjöl
  • 5 dl vetemjöl special (eller ytterligare 5 dl siktat dinkel)

Fyllning

  • 150 g rumstempererad kokosolja eller vanligt smör
  • 20 st urkärnade dadlar
  • ca 1 msk kanel
  • lite kardemumma
  • lite vaniljpulver

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Smält kokosoljan och häll sedan i mjölken, värm till 37 grader. Späd ut jästen med lite av degspadet och rör runt tills det lösts upp. Häll sedan i resten av degspadet.
  2. Tillsätt salt, honung och vaniljpulver och rör runt lite lätt. Blanda ner mjölerna lite i taget och bearbeta degen väl tills degen inte längre är klibbig. Var dock försiktig så att degen inte blir torr och tråkig! Täck skålen med en bakduk och låt jäsa minst 30 min.
  3. Fyllningen: Mixa de urkärnade dadlarna till en slät kräm. Rör ner kokosolja/smör, kanel, kardemumma och vaniljpulver tills fyllningen är väl blandad.
  4. Dela degen i 3 delar och kvala ut degen till tunna rektanglar. Bred på fyllningen och forma bullarna i valfri form. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar eller i bullformar, täck över med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Pensla med ett uppvispat ägg och toppa med t ex. sesamfrön eller klassikern pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6-8 min och låt sedan svalna en aning under bakduk innan servering!