Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sockerkaka med glasyr och bär – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 bitar
  • 1 sockerkaksform, 1/2 liter
  • 1 msk smör
  • 3 msk mandelmjöl

Sockerkakssmet:

  • 1 vaniljstång
  • 50 g smör
  • 1 1/4 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver

Glasyr:

  • 1 dl florsocker
  • 3 msk vatten

Till servering:

  • färska bär

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen med mandelmjölet.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Smällt smöret i en liten kastrull. Tillsätt mjölken. Lägg i vaniljfrön och urskrapad vaniljstång. Låt sjuda upp. Ta från värmen och låt stå cirka 5 minuter. Ta upp och kasta vaniljstången.
  3. Vispa ägg och socker med elvisp cirka 1 minut. Tillsätt den varma vaniljmjölken. Rör till sist ner mjölet blandat med bakpulver. Sätt genast kakan på ett galler i nedre delen av ugnen och grädda 35-40 minuter, känn med provsticka. Låt kakan svalna i formen cirka 20 minuter innan den stjälps upp.
  4. Rör ihop florsocker och 2 msk vatten till glasyren. Tillsätt resten av vattnet, lite i taget, tills det blir trögflytande glasyr. Ringla glasyren över kakan och server med bär.