Sockerkaka med glasyr och bär – recept

Foto: Eva Hildén Smith
Ingredienser
6 bitar
- 1 sockerkaksform, 1/2 liter
- 1 msk smör
- 3 msk mandelmjöl
Sockerkakssmet:
- 1 vaniljstång
- 50 g smör
- 1 1/4 dl mjölk
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
Glasyr:
- 1 dl florsocker
- 3 msk vatten
Till servering:
- färska bär
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen med mandelmjölet.
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Smällt smöret i en liten kastrull. Tillsätt mjölken. Lägg i vaniljfrön och urskrapad vaniljstång. Låt sjuda upp. Ta från värmen och låt stå cirka 5 minuter. Ta upp och kasta vaniljstången.
- Vispa ägg och socker med elvisp cirka 1 minut. Tillsätt den varma vaniljmjölken. Rör till sist ner mjölet blandat med bakpulver. Sätt genast kakan på ett galler i nedre delen av ugnen och grädda 35-40 minuter, känn med provsticka. Låt kakan svalna i formen cirka 20 minuter innan den stjälps upp.
- Rör ihop florsocker och 2 msk vatten till glasyren. Tillsätt resten av vattnet, lite i taget, tills det blir trögflytande glasyr. Ringla glasyren över kakan och server med bär.

Du kanske även gillar
Populära recept