Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saftig och god klassisk sockerkaka

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 24 st har redan röstat

Folkhemsklassiker som aldrig går ur tiden. En bit fluffig och saftig sockerkaka till kaffet är en stunds ren njutning. Går snabbt att röra ihop och sedan kan man förbereda fikat när kakan står i ugnen.

Ingredienser

12 BITAR
  • 100 g smör
  • 11/2 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • smör och ströbröd till formen

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer cirka 2 liter.
  3. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölken i kastrullen.
  4. Vispa ägg och socker pösigt, häll i det smälta smöret och mjölken i äggsmeten. Sikta de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.
  5. Häll smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 50 minuter. Prova med en sticka om kakan är färdig.
  6. Vänd upp kakan på ett fat och låt den svalna under formen.