Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffranstosca med pistaschnötter

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

10 bitar
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 dl rörsocker strö
  • 2 ägg
  • ½ dl vatten
  • rivet skal av ½ apelsin
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ g saffran
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 ½ dl fintärnade katrinplommon
  • smör och ströbröd till formen

Toscaglasyr:

  • 1 dl pistaschnötter
  • 75 g smör
  • ½ dl rörsocker strö
  • ½ dl ljus sirap
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • ½ dl pumpakärnor

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.
  2. Vispa smör och socker poröst. Vispa i äggen, ett i taget. Vispa i vatten och apelsinskal.
  3. Blanda mjöl, saffran, vaniljpulver och bakpulver. Vispa ner mjölblandningen i smeten. Vänd sist ner katrinplommonen för hand.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen tills den är nätt och jämnt färdig, cirka 25 minuter.
  5. Gör glasyren under tiden. Grovhacka pistaschnötterna.
  6. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, mjöl och mjölk. Koka upp blandningen under omrörning. Låt glasyren koka cirka 1 minut. Rör ner pistaschnötter och pumpakärnor.
  7. Bred glasyren över kakan. Sätt in den i övre delen av ugnen och grädda ytterligare cirka 10 minuter. Känn med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna lite innan den tas ur formen.