Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffranstartletter med rökt lax

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

16 stycken

Deg

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 75 g smör
  • 3/4 dl kesella
  • 16 portionsformar av aluminium

Fyllning

  • 100 g kallrökt lax
  • 3 ägg, små
  • 100 g philadelphiaost
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 kuvert saffran
  • 1 tsk rivet apelsinskal
  • 2 krm tabasco
  • 1 krm salt

Till garnering

  • hela anisfrön
  • strimlad grönkål

Så här gör du

  1. Degen: Hacka ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa. Tillsätt kesella och arbeta ihop till en deg.
  2. Forma degen till 16 bollar och tryck ut i formarna. Låt vila minst 1 timme i kylen.
  3. Fyllningen: Sätt ugnen på 225 grader. Fintärna laxen och lägg i formarna. Ställ formarna på en plåt.
  4. Vispa ihop ägg, ost, grädde, saffran, apelsinskal, tabasco och salt. Häll äggstanningen i formarna.
  5. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna.
  6. Ta eventuellt ur tartletterna från formarna. Strö över lite anisfrön och strimlad grönkål. Lägg gärna upp på fat med grönkål.