Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffransspäron med knäckiga valnötter och tre sorters ostar


Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner

  • 4-6 fasta päron

  • 1/2 vaniljstång

  • 6 dl vatten
  • 
4 dl strösocker

  • 1 kuvert saffran ( 1/2 g)

  • 1 tsk rivet citronskal
  • 
eventuellt en skvätt konjak


Honungsrostade valnötter

  • 
1 tsk äggvita
  • 
1 1/2 dl valnötter
  • 
1 msk honung
  • 
1 krm salt

Så här gör du

  1. 
1. Skala päronen, men lämna kvar skaftet. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stång i en rymlig kastrull tillsammans med vatten, socker, saffran och citronskal.

  2. Koka upp lagen och lägg ner päronen. Sjud därefter på svag värme tills päronen mjuknat, det tar cirka 15-20 minuter. Prova med en sticka. Låt päronen svalna i spadet.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggvitan lätt. Blanda nötterna med äggvita, honung och salt. Rör om så att de täcks väl. Sprid ut dem ordentligt i en långpanna eller form med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 10-15 minuter. Rör om då och då eftersom de lätt kan brännas. Ta ut dem ur ugnen och låt svalna.

  4. Servera päronen och de honungs­rostade nötterna tillsammans med några goda ostar.