Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffranssemlor med cointreaufyllning

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Guldgula semlor med cointreau- och apelsinfyllning.

Ingredienser

20 stycken
  • ½ g saffran, 1 kuvert
  • 1 msk cointreau, konjak eller rom
  • 50 g jäst för söta degar
  • 2 ½ dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 ägg
  • 100 g smör, rumstempererat
  • cirka 9 dl vetemjöl

Pensla med:

  • 1 ägg + ¼ krm salt

Fyllning:

  • inkråm från bullarna
  • 300 g mandelmassa
  • 2 msk cointreau eller annan citruslikör
  • ½ ekologisk apelsin, rivet skal och pressad saft
  • 2 msk vispgrädde

Till garnering:

  • 5 dl vispgrädde
  • florsocker

Så här gör du

  1. Blanda saffran med likör i en kopp. Rör om och låt stå 10 minuter. Smula jästen i degbunken, tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt saffran med likör, salt, socker och ägg, smöret i klickar och mjöl. Bearbeta degen i maskin tills den släpper bunken, cirka 10 minuter. Låt degen jäsa under plast, cirka 45 minuter.
  3. Ta upp på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till en längd och dela i 20 bitar. Rulla dem till runda släta bullar. Lägg glest på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk, cirka 45 minuter. Sätt ugnen 225 grader.
  4. Pensla bullarna med uppvispat ägg med salt. Grädda mitt i ugnen, cirka 8 minuter. Låt svalna på bakgaller under bakduk.
  5. Skär eller klipp av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet med en gaffel. Tvätta apelsinen i varmt vatten, torka och riv av skalet. Blanda inkråmet med riven mandelmassa, apelsinskal, apelsinsaft och grädde. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och klicka eller spritsa den på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.