Saffranssemla med lingongrädde

Ann-Charlotte Fägerlind
Ingredienser
25 stycken
Saffransbulle
- 50 g färsk jäst
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 1 dl socker
- ½ tsk salt
- 1/2 g saffran
- cirka 1,4 l vetemjöl
Pensling
- 1 ägg
Till garnering
- Florsocker
Fyllning
- 400 g mandelmassa
- cirka 1 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker
- Lingongrädde:
- 10 dl vispgrädde
- cirka 2 dl rårörda lingon
- florsocker efter smak
Så här gör du
- Saffransbullar: Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
- Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt socker, salt, saffran och mjöl – men spara lite mjöl till utbakning.
- Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa cirka 30 min.
- Forma degen till bullar och låt jäsa ytterligare cirka 30 min.
- Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen i cirka 225 grader i 8-10 minuter. Låt svalna.
- Fyllning: Riv mandelmassan på ett rivjärn och vispa ihop med grädden och vaniljsockret till en mjuk krämig blandning.
- Lingongrädde: Vispa grädden och blanda i lingonsylten. Socker efter egen smak beroende på hur söt lingongrädde du önskar.
- Skär av toppen på saffransbullarna och gröp ut ett litet hål i mitten. Fyll med mandelmassablandningen och spritsa sedan på lingongrädden.
- Lägg på locket och pudra över florsocker.

Du kanske även gillar
Populära recept