Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffranskrans – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Ingredienser

20 bitar
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 1 sockerbit
  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 1/2 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 250 g rumsvarmt smör
  • 200 g mandelmassa
  • 2 msk socker
  • 1 msk malet pomeransskal
  • 1 apelsin, rivet skal

Pensling

  • 1 ägg
  • pärlsocker

Glasyr

  • florsocker
  • Grand Marnier

Så här gör du

  1. Stöt saffran med en sockerbit i en mortel. Värm mjölken till fingervarmt (37°) och rör i saffran.
  2. Smula jästen i en degbunke, lös upp den med mjölken och blanda i socker, salt, smör och ägg. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  3. Täck bunken med plastfolie och bakduk. Låt degen jäsa till dubbel storlek i 40–60 minuter. Smörj två springformar, ca 22–24 cm i diameter. Smörj även två innerringar, ca 8 cm i diameter. Vill du ha mandelspån på kanten av kransen så strö i lite i formen.
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut den ena delen till en platta, ca 40 x 20 cm. Bred på hälften av smöret till fyllningen, riv över hälften av mandelmassan, strö på lite socker, malen pomerans och rivet apelsinskal. Rulla ihop degen till en lång rulle.
  5. Skär rullen i ca 8 skivor och placera dem jämnt i en av formarna. Gör likadant med den andra deghalvan och låt allt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
  6. Sätt ugnen på 174 grader.
  7. Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 20–30 minuter. Ta ut och låt svalna.
  8. Blanda florsocker och Grand Marnier till en smidig men ej för lös glasyr och strippla över. Knyt gärna ett juligt sidenband runt kransen vid servering.