Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffranskola med Roy Fares

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 35 st har redan röstat

Ingredienser

1 portion

Kola:

  • 50 g mandel – flisad mandel
  • 50 g smör
  • 250 g Grädde (2 1/2dl)
  • 250 g strösocker (3dl)
  • 60 g glykos (dl)
  • 60 g ljus sirap (3msk)
  • 0,5 g saffran (1påse)
  • 5 g vaniljsocker

Så här gör du

  1. Skåla och rosta mandlar i ugnen på 180 grader i 10 minuter, eller tills dom fått en fin gyllenbrun färg, grovhacka.
  2. Smörj en bakform 20*20 cm med matolja på sidorna och lägg bakplåtspapper i botten.
  3. Koka upp grädde, strösocker, glykos, ljus sirap, saffran, smör och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Koka sedan allt samman försiktigt på mellanvärme till 122-124 grader, rör lite. Har du ingen hushållstermometer kan du göra ett så kallat kulprov genom att klicka i lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula efter 30 sek är den färdig.
  4. Ta bort från värmen och blanda i mandlarna. Häll ut kolan i formen och låt stå ute i rumstemperatur minst 5 timmar eller låt stelna över natten, stoppa inte in den i kylen för att då blir den mjuk och kladdig.
  5. När du kokar knäck eller kola är det bra att redan från början veta vilken konsistens du vill ha på ditt godis. Ju längre kolan kokar desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt, och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar sen när den svalnar.
  6. • Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt för mjuk kola.
  7. • Vid 140-145°C får man hårda kolor som är lite sega mitt i.
  8. • Vid 160°C är smeten karamellfast.
2 kommentarer om "Saffranskola med Roy Fares"
  • Frida Engwall
    Frida Engwall

    Jättegod kola, tyvärr står det inte i receptet när smöret skall i?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Frida Engwall

      Hej Frida. Här hade det blivit knasigt! Smöret ska i vid punkt 3, jag har uppdaterat receptet så att det nu finns med. Allt gott önskar Patricia på Mitt kök.