Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffranskaka med tranbär och vit chokladkräm

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 17 st har redan röstat

Ingredienser

6 bitar
  • 1 släpplätt- eller aluminiumform, cirka 2 liter
  • cirka 1 msk smör till formen
  • 3-4 msk ströbröd

Kaka

  • 1 pkt saffran, 1/2 g
  • 1 dl hett, kokande vatten
  • 225 g smör, rumsvarmt
  • 4 dl socker
  • 4 ägg
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl torkade tranbär plus 1 msk vetemjöl

Kräm

  • 200 g cream cheese, Philadelphia
  • 3 msk vispgrädde
  • 100 g vitchoklad, hackad

Garnering

  • färska tranbär
  • rosmarinblad
  • florsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en släpplätt- eller aluminiumkakform.
  2. Blanda saffran och kokande vatten i en kopp. Låt dra cirka 5 minuter.
  3. Rör smör och socker poröst, använd elvisp. Vispa i ett ägg i taget. Häll i saffransvattnet genom en finmaskig sil. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret, blanda om noga.
  4. Blanda de torkade tranbären med mjölet och blanda dem i smeten.
  5. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 50-60 minuter, eller tills kakan är genomgräddad, känn med provsticka. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.
  6. Stjälp upp kakan ur formen och låt den kallna.
  7. Lägg cream cheese i en bunke och vispa den med elvisp. Koka upp grädden i en liten släpplättstekpanna. Lägg i den hackade chokladen. Ta pannan från värmen och rör om tills chokladen är smält. Blanda ihop cream cheese och choklad till en fluffig kräm.
  8. Toppa den kalla kakan med krämen. Garnera med färska tranbär. Sikta över florsocker. Garnera med rosmarinblad.