Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffranskaka – saftigt och lyxigt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 79 st har redan röstat

Ingredienser

12 bitar

Kaka

  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 125 g smör
  • 1/2 dl mjölk
  • 1/2 g saffran
  • smör och ströbröd till formen

Tosca

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 3 msk vetemjöl
  • 3-4 msk grädde
  • 2 dl flagad mandel

Till garnering

  • florsocker

Så här gör du

  1. Kakan: Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter, cirka 24 centimeter i diameter. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vispa ner i smeten.
  3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och saffran. Låt stå och dra någon minut.
  4. Häll ner saffransblandningen i smeten och vispa ihop till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 175 grader cirka 20-25 minuter.
  6. Tosca: Häll alla ingredienser i en kastrull och låt småkoka tills det tjocknar. Häll toscan över kakan och grädda i ytterligare cirka 12–15 minuter. Kakan ska ha fått en gyllenbrun och vacker färg.
  7. Pudra över florsocker vid servering.
Du kanske även gillar