Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffranskaka

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

10 bitar
  • 3 st Ägg
  • 3 1/2 dl Strösocker
  • 100 g Smält Smör
  • 2 dl Mjölk
  • 1/2 dl Vispgrädde
  • 1 påse Saffran
  • 4 dl Vetemjöl
  • 3 tsk Vaniljsocker
  • 2 tsk Bakpulver

Valfritt:

  • 2 dl Russin

Så här gör du

  1. Sätt ungnen på 180 grader celsius.
  2. Smöra och bröa en sockerkaksform blir gott med t.ex. mannagryn men inte nödvändigt om inte finns. Ger kakan en knaprig yta som passar bra med den mjuka kakan! Annars fungerar ströbröd utmärkt det med.
  3. Smält smöret och tillsätt saffran, därefter mjölk och grädde. Här kan du blötlägga russinen om du vill ha i det.
  4. Vispa ägg och strösocker poröst, tillsätt därefter smör och mjölkblandningen.
  5. Blanda de torra ingredienserna och sikta in det i smeten.
  6. Vill du ha russin i kakan så är det nu läge att vända ner dem i smeten. Krama försiktigt ur vätskan ur de och tillsätt de i smeten.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 35 min eller tills saffranskaka fått en gyllenbrun färg. Ta ett stickprov med hjälp av en t.ex. grillpinne i mitten, kommer den ut ren är kakan redo att tas ut!