Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffransgravad lax med honungssås

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 personer
  • 1 kg färsk laxfilé med skinnet kvar och benen borttagna
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk salt
  • 2-3 tsk grovt stötta vitpepparkorn
  • 1 kuvert saffran
  • en rejäl knippe dill

Honungssåsen

  • 1 burk crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 1/2-2 msk akaciahonung
  • salt och nymalen vitpeppar
  • fint hackad gräslök

Till servering

  • knäckebröd

Så här gör du

  1. Stöt alla kryddor i en mortel. Klappa in dem i laxsidan. Finhacka dillen och strö den över laxen. Lägg in laxen i dubbla plastpåsar i kylskåpet. Låt ligga i 1 dygn. Vänd den några gånger under tiden.
  2. Honungssåsen: Blanda crème fraiche, majonnäs, senap och honung. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Rör till sist ner fint hackad gräslök.
  3. Servering: Skär laxen i raka 1/2 cm breda skivor och servera tillsammans med såsen på en skiva knäckebröd.