Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffransfilé med fänkål och apelsin

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g fläskfilé
  • smör till stekning
  • flingsalt
  • nymald peppar
  • 1 st fänkålsstånd, stort
  • 1 st apelsin
  • 0,5 g saffran
  • 0,5 dl färskpressad apelsin
  • 2 st vitlöksklyftor, pressade
  • 2 msk pernod, kan uteslutas

Så här gör du

  1. Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Putsa filén fri från senor och hinnor. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Bryn filén runtom i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en ugnsfast form.
  3. Skär fänkål och apelsin i klyftor och lägg runt köttet.
  4. Blanda saffran, apelsinsaft och vitlök. Ringla saffransdressingen över köttet och fänkålen.
  5. Stek i mitten av ugnen tills köttet är genomstekt och fänkålen mjuk, cirka 25 minuter. Ös ett par gånger under tiden. Flambera eventuellt.
  6. Flambering: Ta ut formen. Stäng av fläkten. Droppa pernod över köttet. Tänd på.