Saffransfilé med fänkål och apelsin

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
4 portioner
- 500 g fläskfilé
- smör till stekning
- flingsalt
- nymald peppar
- 1 st fänkålsstånd, stort
- 1 st apelsin
- 0,5 g saffran
- 0,5 dl färskpressad apelsin
- 2 st vitlöksklyftor, pressade
- 2 msk pernod, kan uteslutas
Så här gör du
- Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Putsa filén fri från senor och hinnor. Sätt ugnen på 200 grader.
- Bryn filén runtom i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en ugnsfast form.
- Skär fänkål och apelsin i klyftor och lägg runt köttet.
- Blanda saffran, apelsinsaft och vitlök. Ringla saffransdressingen över köttet och fänkålen.
- Stek i mitten av ugnen tills köttet är genomstekt och fänkålen mjuk, cirka 25 minuter. Ös ett par gånger under tiden. Flambera eventuellt.
- Flambering: Ta ut formen. Stäng av fläkten. Droppa pernod över köttet. Tänd på.

Du kanske även gillar
Populära recept