Logga in här

Saffransbutterkaka – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Ingredienser

1 kaka (10-12 bullar)
  • 75 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1/2 pkt saffran (0,25 g)
  • 1/4 pkt färsk jäst (cirka 12,5 g)
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl + till utbakningen

Fyllning:

  • 150 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 3-4 msk strösocker
  • 2-3 msk finhackade hasselnötskärnor

Till pensling:

  • 1 äggula
  • 1 msk vatten

Garnering:

  • pärlsocker
  • 2-3 msk grovhackade hasselnötskärnor
  • Glasyr:
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Så här gör du

  1. Smält smöret i en liten kastrull, ta av värmen, blanda i mjölk och saffran och låt degspadet svalna till 37 grader.
  2. Rör ut jästen med degspadet i en bunke, använd gärna köksmaskin monterad med en degkrok. Blanda i salt och strösocker. Tillsätt 5 dl vetemjöl och arbeta ihop till en deg. Arbeta in cirka 1 msk vetemjöl i taget tills det blir en smidig men inte alltför hård deg. Knåda degen i köksmaskin cirka 3 minuter, för hand cirka 5 minuter. Jäs under bakduk, cirka 30 minuter.
  3. Riv mandelmassan grovt och blanda den med smöret.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangulär kaka, cirka 35 cm x 40 cm. Bred på mandelmassa- och smörblandningen. Strö över sockret och finhackade hasselnötterna. Rulla ihop, inte för hårt från långsidan. Skär längden i cirka 10-12 lika stora bitar. Ställ bitarna med snittytan upp i en kakform klädd med bakplåtspapper, cirka 25 cm i diameter. Pensla med gulan som vispats med vattnet. Strö över pärlsocker och grovhackade nötterna. Låt jäsa utan bakduk cirka 30 minuter.
  5. Värm ugnen till 225 grader. Grädda butterkakan i nedre delen av ugnen 15-20 minuter eller tills den är genomgräddad och fått fin färg. Ta ut kakan och låt kallna på ett galler under bakduk.
  6. Rör ihop florsocker och vatten, ringla glasyren över kakan och låt glasyren stelna.