Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffransbullar – enkla och saftiga

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 432 st har redan röstat

Saffransbullar är en av julens absoluta höjdpunkter. Saffransbullarna kan göras på många olika sätt, men vi vågar säga att detta är det absolut godaste. Ett recept du kommer att älska! Börja redan vid lucia och fira julen med dessa mumsiga lussebullar!
Spana också in: Glutenfria lussekatter och klassiska lussekatter

Ingredienser

40 st

Fördeg

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 g saffran (2 påsar)
  • 8,6 dl vetemjöl

Deg

  • 150 g smör rumstemperatur
  • 1,7 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 5,3 dl vetemjöl

Mandelfyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 120 g smör rumstemperatur

Pensling & topping

  • 1 st ägg
  • hyvlad mandel
  • pärlsocker

Så här gör du

  1. Saffransdeg: Börja med att göra en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i mjölken och blanda ihop det med vetemjölet. Knåda till fin en deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör degen då 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
  2. Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen börjar kännas len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar.
  3. Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så att den släpper sin spänning.
  4. Mandelfyllning: Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.
  5. Kavla ut degen, ca 45 x 70 cm, cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord. Bred ut fyllningen jämt över degen. Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som en nysta. Lägg i bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk 1-2 timmar.
  6. Sätt ugnen på 200 grader, pensla med ägg och strö över hyvlad mandel och pärlsocker och grädda mitt i ugnen på 200 grader i 13-15 min tills saffransbullarna fått en fin gyllenbrun färg.
  7. Njut av dina nybakta saffransbullar!
29 kommentarer om "Saffransbullar – enkla och saftiga"
  • Sarakl
    Sarakl

    Hur mycket mjöl ska det vara i fördegen? Står ej i receptet..

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Sarakl

      Hej! Vi ber så hemskt mycket om ursäkt. Det ska vara 8,5 dl vetemjöl i fördegen. Tusen tusen tack för att du såg och uppmärksammade oss om detta 🙂

  • edtmano
    edtmano

    Skulle ni inte kunna lägga ut en film på hur man gör själva snurran?

  • cbalck
    cbalck

    Fråga: stämmer det verkligen att 3gr vaniljsocker är 1 msk? Borde det inte vara 1tsk?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till cbalck

      Hej!
      Du har helt rätt. 1 tsk ska det vara. Tusen, tusen tack för att du uppmärksammade oss om detta 🙂

  • edtmano
    edtmano

    Nu har jag kollat på filmen och bakat bullarna. Sååå goda, även om det inte var lika lätt att snurra degen som Fares fick det att se ut 🙂

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till edtmano

      Visst är bullarna fantastiska :)? Och ja, det krävs lite övning för att få bullarna som Fares 🙂

  • CakePop
    CakePop

    Ska det vara 170g socker eller 2,5dl? För 2,5dl socker väger 225g.

  • arne68
    arne68

    Supergoda. Videon gjorde bakandet så mycket enklare. Jag hade skrivit ut receptet, men förstod inte punkt 5.

  • Gun-mari Gunnarsson
    Gun-mari Gunnarsson

    Ljuvligt goda,är mitt favvorecept både med och utan saffran

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Gun-mari Gunnarsson

      Smart att testa utan saffran. 🙂 Bra tips och roligt att det är ditt favoritrecept.

  • Kristina Elfström-Johansson
    Kristina Elfström-Johansson

    Mycket goda, önskar bara att ni sätter ut antal gram även för mjölet som ska vara i Fördegen.
    Det är mycket lättare att baka utifrån antal gram än dl.
    Nu stämmer inte tex 320 gram vetemjöl med 5,5 dl
    Samma med strösocker mängden.

  • Minna74
    Minna74

    I fördegen ska det vara 520g vetemjöl såg jag på en annan sida där samma recept fanns.

  • mamaeva
    mamaeva

    Underbara bullar! Jag uteslöt saffran eftersom familjen inte gillar det,men spelar ingen roll för dessa bullar blev så goda att över 40st tog slut på en och en halv dag!!!!!! Så nu måste jag sätta en ny deg,det får bli en dubbeldeg så det räcker över jul!! God Jul allesamman!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till mamaeva

      Vad roligt att höra! Hoppas du hinner baka dem även i år. Trevlig advent! Hälsningar Mitt kök-redaktionen

  • Lisbet Gustafsson
    Lisbet Gustafsson

    Hejsan! Alla ingredienser, utom mjölet är mängden angivet i gram…. borde väl även detta vara 🙂

    • Lisbet Gustafsson
      Lisbet Gustafsson
      svar till Lisbet Gustafsson

      Glömde skriva att det gäller fördegen 🙂

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Lisbet Gustafsson

      Hej Lisbet, nu står måtten till samtliga ingredienser, även de i fördegen, i dl osv. Tack för att du gjorde oss uppmärksamma på det. Vänliga hälsningar, Mitt kök-redaktionen.

  • Ulla Eklund
    Ulla Eklund

    Varför sjunker bullarna ihop efter gräddning? Jag vill ha dem så höga och fina som i ugnen.

  • Annalenah
    Annalenah

    Konstigt recept, ibland i dl , ibland i gram. Varför två jäsningar av degen innan utkavling? Varför 1-2 timmar jäsning på plåt?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Annalenah

      Hej! Roy Fares, som skapat receptet, använder sig utav en våg och gram när han bakar dessa saffransbullar och inte efter mått. Men du har helt rätt – vi har nu ändrat så att allt står i deciliter osv. Tack för feedback. Angående jäsningen är det för att bullarna ska bli extra saftiga och goda. Jag själv har bakat dessa bullar flera gånger och de blir magiskt goda. Så saftiga och smakrika. Rekommenderas varmt. Vänliga hälsningar, Julia – redaktör Mittkök.se.

  • Kristina Elfström-Johansson
    Kristina Elfström-Johansson

    Har återigen bakat bullarna. Lite frågor ang receptet. Det står i Fördeg 8.6 dl men i texten där ni svarar på en fråga står det 8.5 dl. När det gäller sockermängden i Deg står det 1.7 dl socker, konstig mängd. I samma recept på en annan webbsida så står det 170gr socker. Vetemängden står 5.3 dl, också konstigt mängd. Ni skriver: Roy Fares, som skapat receptet, använder sig utav en våg och gram när han bakar dessa saffransbullar och inte efter mått. Det är bättre om originalrecept läggs ut, och inte att receptet ändras till dl i stället för gr. Bullarna är mkt goda och jag bakar dem både utan och med saffran. Har omvandlat de olika mängderna i dl till gram.

  • Roffi
    Roffi

    Jag har bakat med ovannämnda receptet och det blev väldigt torra bullar kan ni inte lägga ut orginalet som fanns 2016-10-24 för de blev inte torra
    det som skiljer sig är
    Fördeg
    8,5 dl mjöl¨
    Deg
    2,5 dl socker
    5,5 dl mjöl

  • KimboKosmos
    KimboKosmos

    Jättetråkigt att ni ändrade måtten från vikt till volym, nu måste jag räkna om decilitrar socker och mjöl till gram. Det var mycket enklare i den förra versionen av receptet.

  • diablo
    diablo

    Tar betydligt längre än 50 min att göra som det står, det tar snarare 4-5 timmar från det du börjar tills du är klar

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till diablo

      Hej Diablo,
      Tack för din kommentar! Hur lång tid det tar kan ibland variera en del beroende på tillvägagångssätt och vem det är som bakar. Det kan också såklart bero på hur man väljer att räkna; är det den totala tiden, med jäsning osv, eller är det hur lång tid det tar att blanda ihop alla ingredienser. Men vi ska kika på detta och ändrar om vi också finner det missvisande, var ett tag sedan jag bakade dessa själv så måste dubbelkolla vad som känns mest rimligt!

      Mvh,
      Beatrice | Mitt kök