Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffransbullar med smörfyllning

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 26 st har redan röstat

Ingredienser

20 stycken

Saffransbullar:

  • 500 g Ljummet vatten
  • 30 g Jäst
  • 200 g Dinkelmjöl
  • 1 st Ägg
  • 200 g Socker
  • 1000 g Vetemjöl
  • 300 g Smör
  • 8 g Salt

Smörfyllning:

  • 500 g Rumstempererat smör
  • 200 g Strösocker
  • 3 msk Vaniljsocker
  • 1 pkt Saffran

Äggpensling:

  • 2 st Ägg
  • 1 msk Vatten

Sockerlag:

  • 150 g Socker
  • 150 g Vatten
  • 1 msk Apelsincest
  • 2 msk Saft från apelsin
  • 1 pkt Saffran

Så här gör du

  1. Tillsätt jäst och ljummet vatten i en bunke och rör tills jästen löst upp sig.
  2. Addera dinkelmjöl,salt,ägg & socker, blanda ihop.
  3. Knåda in vetemjölet i degen, lite i taget.
  4. Addera tillsist smöret, lite i taget. Knåda i 5 minuter. Gärna i en köksassistent.
  5. Låt degen vila i 30 minuter under handduk.
  6. Lägg ut degen på bordet och knåda för hand tills den blir elastisk. Låt vila igen i ca 10 minuter.
  7. Sätt in degen i kylen i 45 minuter.
  8. Smörfyllning: Blanda alla ingredienser till en smidig fyllning.
  9. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bord till en rektangel. Fördela ut fyllningen jämt över hela degen..
  10. På bilden har jag gjort ett så kallat "treslag". Tips är att söka på youtube för en bra beskrivning. Annars kan man rulla degen som en vanlig kanelbulle.
  11. Låt bullarna jäsa i 2,5 timma. Sätt ugnen på 220 grader. Pensla sedan bullarna med ägget och baka i ugnen i cirka 8 minuter ( eller tills dom fått en fin färg ). Jag brukar försöka få bullen lite underbakt i mitten, då blir den extra saftig.
  12. Pensla direkt med sockerlagen.
1 kommentar om "Saffransbullar med smörfyllning"
  • chickentacosförälder
    chickentacosförälder

    Åh! gud vad smarriga, gjorde dessa i helgen och det var en success! barnen älskade dom och mormor som var på besök också!! rekomenderar verkligen!!