Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffransbullar med krämig vaniljfyllning

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 33 st har redan röstat

Ingredienser

25 stycken
  • 50 g jäst
  • 5 dl standardmjölk
  • 1 ägg
  • 120 g rumsvarmt smör
  • 2 paket saffran (1 g)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 14 dl (840 g) vetemjöl special

Vaniljfyllning

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 200 g rumsvarm cream cheese, t.ex. Philadelphia
  • 1 dl strösocker
  • 4 msk vaniljsocker

Topping

  • smält smör
  • strösocker

Så här gör du

  1. Deg: Värm upp mjölken om du är otålig, annars går det bra att låta den vara kylskåpskall. Lös upp jästen i mjölken och tillsätt ägget. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Tillsätt lite extra vetemjöl om degen känns lös och kladdig, men den bör inte bli för fast heller. Knåda degen 5–10 minuter för hand eller i köksassistent. Låt jäsa cirka 40 minuter.
  2. Vaniljfyllning: Rör ihop mjukt smör tillsammans med cream cheese, socker och vaniljsocker. Det ska bli en len kräm.
  3. Kavla ut degen och bred på fyllningen. Vik sedan ihop degen och skär i remsor. Tvinna ihop till bullar och lägg i pappersformar eller på bakplåtspappersklädda plåtar. Det är väldigt kladdigt, men gör så gott du kan! Låt jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  4. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 7–10 minuter.
  5. Topping: Låt svalna, pensla med smält smör och doppa i strösocker innan servering.