Logga in här

Saffransbullar med apelsinfyllning

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 19 st har redan röstat

Ingredienser

35 bullar
  • 5 dl mjölk
  • 2 paket saffran
  • 50 g jäst
  • 2 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 175 g smör, mjukt
  • 13-14 dl vetemjöl

Fyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 125 g smör, rumstempererat
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 apelsin, finrivet skal från hela och saften från halva
  • 1 ägg till pensling
  • pärlsocker, hackad mandel

Florsockerglasyr

  • 2 dl florsocker
  • 1-1 1/2 msk vatten

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Värm mjölken med saffran till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll på degvätskan.
  2. Tillsätt socker, salt, ägg och smör. Arbeta in vetemjölet lite i taget, spara lite till utbakningen och arbeta till en smidig deg.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  4. Lägg under tiden ut pappersformar i muffinsplåtar om du bara har en muffinsplåt kan du grädda i omgångar.
  5. Blanda ihop fyllningen. Riv mandelmassan och rör ihop den med smör, socker och apelsinsaft och -skal.
  6. Vänd upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut varje del till en rektangel som är cirka 1 centimeter tjock och cirka 25x40 centimeter.
  7. Bred ut fyllning på degen och vik ihop den på längden.
  8. Skär cirka 2 centimeter breda längder. Vrid varje längd och forma en knut. Lägg knutarna i pappersformarna.
  9. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Flytta över till muffinsplåten. Pensla med ägg och strö på pärlsocker och hyvlad mandel.
  10. Grädda i 8-10 minuter. Rör ut florsocker i vatten, lite i taget tills glasyren får en bra konsistens. Ringla över bullarna.