Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffransbullar med apelsin

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

Ingredienser

30 stycken
  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran (2 paket)
  • 50 g jäst
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 175 g smör, mjukt
  • 13-14 dl vetemjöl

Fyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 125 g smör, rumstempererat
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 apelsin, finrivet skal från hela och saften från halva

Till pensling och garnering

  • 1 ägg
  • pärlsocker
  • florsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölk och saffran, värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll på degvätskan.
  2. Tillsätt socker, salt, ägg och smör. Arbeta in vetemjölet lite i taget, spara lite till utbakningen och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  3. Fyllning: Riv mandelmassan och rör ihop den med smör, socker, apelsinsaft och skal.
  4. Vänd upp degen på ett mjölat bakbord. Dela upp degen i två bitar och kavla ut en cirka 1 centimeter tjock rektangel som mäter cirka 25 × 40 centimeter. Bred ut fyllning på degen och vik ihop den på längden. Spara fyllning till lussekatterna också.
  5. Skär ut cirka 2 centimeter breda längder. Vrid varje längd och forma en knut. Lägg knutarna på en plåt. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  6. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna i 7-8 minuter tills de har fått en fin gyllenbrun färg.
  7. Baka ut resten av degen till lussekatter och spritsa i fyllning i snurrorna på bullarna. Pensla med ägg och grädda bullarna 7-8 minuter.
  8. Pudra med florsocker.