Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffransbullar fyllda med dadelmandelmassa

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Ingredienser

12 bullar

Saffransdeg

  • 1/2 pkt jäst för söta degar
  • 75 g rumstepererad kokosolja
  • 2,5 dl lättmjölk
  • 1 pkt saffran
  • 1/2 tsk salt
  • 6-8 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 dl russin (går att utesluta)
  • 3-4 msk flytande honung
  • ägg + flagad mandel

Dadelmandelmassa

  • 3 dl sötmandlar
  • 8 st urkärnade dadlar
  • 1 msk kokosolja
  • 1 nypa flingsalt

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Smält kokosoljan i en kastrull och tillsätt sedan mjölken och saffran, låt bli fingervarmt innan du späder ut jästen med degspadet. Tillsätt honungen, saltet och russinen. Arbeta sedan ner mjölet lite i taget tills degen börjar lossna lite lätt från bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i minst 30 min.
  2. Mixa mandlarna i en matberedare tills de börjat bilda ett smör (ha tålamod!). Tillsätt då dadlarna, kokosoljan och flingsaltet och mixa igen tills du fått en jämn och fin massa. Ställ åt sidan.
  3. Kavla ut bulldegen på ett mjölat bakbord till en stor rektangel. Smula/bre på mandelmassan och rulla sedan ihop till en korv. Skär ca 3-4 cm breda bullar som du sedan ställer med lite mellanrum i en smord springform. Täck över med bakduk och låt jäsa ytterligare 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över lite flagad mandel. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min. Låt svalna lite under bakduk innan du tar bort formen och serverar!